برخی از غذاها مانند زعفران، ريحان برای تحریک عملکرد شناختی و بهبود حافظه خوب است از سوی دیگر برخی از غذاها مانند کالباس، سوسيس، سسها و پيتزاها اثر مخربی بر عملکرد مغز شما دارند و لذا برای جلوگیری از کند شدن روند حافظه از خوردن این غذاها اجتناب کنید. توصیه میشود از مواد غذایی با آنتی اکسیدان بالا استفاده کنید زیرا این مواد غذایی میتواند روند کند شدن حافظه را کاهش دهند. در این مقاله سعی شده است غذاهایی که برای حافظه مضرر هستند شرح داده شود.
1. محصولات شیرین
قند و شکر فرآوردههای بد هستند مصرف طولانیمدت از قند میتواند مشکلات عصبی ایجاد کند و همچنین میتواند در حافظه شما دخالت کند از سوی دیگر قند میتواند با توانایی در یادگیری شما تداخل کند و مهارتهای شناختی را تضعیف میکند.
2. الکل
الکل در دراز مدت به کبد شما آسیب میرساند و همچنین میتواند صدمات جدی به سلولهای مغزی وارد کند. عوارض جانبی شناخته شده الکل شامل لغزشهای حافظه، عدم تمرکز و احساس سر درگمی ذهنی است. مصرف بالای الکل ، اثرات تعادل مغز را تحت تاثیر قرار میدهد خوشبختانه این علائم برگشتپذیر هستند به شرطی که شما مصرف الکل را متوقف کنید.
3. تنقلات
یک مطالعه اخیر که در دانشگاه مونترآل انجام گرفت نشان داده است که مواد غذایی با چربی بالا میتواند مواد شیمیایی موجود در مغز را تغییر دهد در نتیجه منجر به نشانههای مرتبط با افسردگی و اضطراب شود. علاوه بر آن غذاهایی که چربی بسیار بالایی دارند هنگام توقف مصرف آنها، برخی از علائم شبیه به نشانههای ترک ایجاد میکند. این غذاها تولید ماده شیمیایی (دوپامین) را تحت تاثیر قرار میدهد و مصرف نامحدود تنقلات از تولید دوپامین عامل ترویج شادی و احساس خوب بودن جلوگیری کرده و علاوه بر این دوپامین همچنین از عملکرد شناختی، ظرفیت یادگیری، هوشیاری، انگیزه و حافظه حمایت میکند.
4. غذاهای سرخ شده
تقریبا تمام غذاهای پردازش شده حاوی مواد شیمیایی، رنگ، مواد افزودنی، طعم دهندههای مصنوعی، مواد نگهدارنده هستند و میتواند روی رفتار و عملکرد شناختی با توجه به مواد شیمیایی تاثیر بگذارد که باعث بیش فعالی در کودکان و در بزرگسالان میشود غذاهای سرخ شده و یا غذاهای پردازش شده به آرامی سلولهای عصبی واقع در مغز را از بین میبرند. با این حال برخی از روغنها مانند آفتابگردان خطرناکتر از بقیه است.
5. غذاهای فرآوری شده و یا از پیش پخته شده
درست مانند غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده و یا از پیش پخته شده نیز روی سیستم عصبی مرکزی شما تاثیر و خطر ابتلا به یک بیماری دژنراتیو مغز مانند آلزایمر را افزایش دهد.
6. غذاهای بسیار شور
همه میدانند که غذاهای شور سبب افزایش فشار خون میشود غذاهایی که حاوی مقادیر بالایی از نمک سدیم باشد عملکرد شناختی را تحت تاثیر قرار میدهد و توانایی فکر کردن را تضعیف میکند.
7. پروتئینها پردازش شده
پروتئینها بلوکهای ساختمان عضلات هستند و آنها برای عملکرد مناسب بدن شمابسیار مهم میباشند گوشت غنیترین منبع پروتئین با کیفیت بالا است اما از پروتئینهای بیش از حد پردازش شده مانند هات داگ، سوسیس و کالباس اجتناب کنید. ماهیهای طبیعی به ویژه ماهی تن و ماهی آزاد، لبنیات، گردو و دانه منابع پروتئین با کیفیت بالا میباشد.
8. چربیهای ترانس
چربیهای ترانس باعث یک سری از مشکلات مربوط به قلب به علت کلسترول بالا وچاقی میشود. با این حال آنها برای مغز شما بد میباشد و پاسخ رفلکسی مغز شما را تحت تاثیر قرار میدهد و خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. چربی ترانس نیز میتواند اثرات دیگری روی مغز داشته باشد و اگر برای مدت زمان طولانی مصرف شود میتوانند سبب یک نوع کوچک شدن مغز، که تا حدودی شبیه به انقباض ناشی از بیماری آلزایمر است منجر شود.
9. شیرین کنندههای مصنوعی
این درست است که شیرین کنندههای مصنوعی حاوی کالری کمتری هستند اما آنها اگر برای مدت زمان طولانی مصرف شوند میتواند سبب آسیب بیشتری شوند. شیرینکنندههای مصنوعی میتواند سبب آسیبهای مغزی شوند به خصوص اگر مقادیر بالایی از شیرینکننده استفاده شود.
10. نیکوتین
نیکوتین نه تنها باعث پیری زودرس، بوی بد دهان و افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه میشود بلکه با افزایش فشار در مویرگها و عروق خونی کوچک روی عملکرد انتقال دهندههای عصبی مغز تاثیر میگذارد.
11. غذاهای منجمد شده
اکثر افراد غذاهای خود را فریز میکنند. مصرف مواد غذایی یخ زده، به طور منظم میتواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش دهد. همچنین در طول زمان با تخریب سلولهای مغزی میتواند سبب زوال عقل شود.